Analiza: Cum s-a propagat viral un sablon de spoof

Povestea a inceput cu un clip pentru TV, din cadrul campaniei Vodafone care promoveaza utilizarea Facebook de pe telefonul mobil, cu ajutorul planului lor de date – oricine poate intra pe internet, ieftin, si poate face mai multe decat pana acum (“power to you”)Clipul l-a avut ca protagonist pe artistul auto-intitulat CRBL – membru al trupei Simplu.

Avantajul acestei situatii, fata de alte scenarii de reclame, este ca se poate replica foarte usor, inlocuind personajele, si ramane la fel de amuzanta. Asta au si facut elevii de liceu, care, la scurt timp dupa aparitia reclamei(prima gluma pornind de la ideea asta a aparut pe 21 Februarie), au creat o poveste similara despre profa de mate si un elev:

Eram in banca, citeam si ghici cine se aseaza in fata mea… profa de mate! Ma gandesc eu cum sa ma bag in seama fara sa tipe la mine, si-mi vine-n cap prenumele ei Elena! O caut pe FaceBook, ii recunosc poza, ii umblu pe profil pe acolo … si ce vad ca ii place ? Ghici ce ? Matematica! Ce fac … Soptesc in soapta “Bai ce-ar merge o ecuatie acuma” La fix cat sa ma auda… Bai si scoate creta frate, ma scoate la tabla, imi da si un 3, ne imprietenim si pe FaceBook, foarte tare frate!

blogul-sursa

Ca prima sursa, articolul a avut 21 de comentarii si il putem considera ca sursa de pornire pentru cele deja 3 saptamani de preluari si povesti noi, aparute in mediul online romanesc. Partea cea mai interesanta a intregii situatii este naturaletea. Este un caz de viralitate naturala, mai rar intalnita pe internetul romanesc pana acum, insa sa speram ca de acum o vom intalni mai des.

Evolutia aparitiilor

chart-1_03

(click pentru a mari imaginea)

Asa cum ziceam, buzz-ul a fost starnit pe 22 februarie, cu ‘profa de mate’, si mici variatii (proful de mate, profa de fizica, proful de fizica). In ziua imediat urmatoare, a urmat un val de preluari si de creatii noi, insa ritmul nu s-a mentinut constant, urmand o scadere, la 5-6-7-8 noi aparitii in fiecare zi. Pe la inceputul lunii martie, am fi putut spune ca fenomenul s-a consumat si ca lumea va uita repede de el, asta si pentru ca atentia intre 1-8 martie a fost acaparata de cele doua zile speciale.

10 Martie ne-a schimbat parerea asta, numarul de preluari crescand din nou, datorita unor articole, de data asta originale, scrise pe bloguri, si o parte din ele promovate pe Twitter. Mai ales unul din personajele din blogosfera romaneasca – Andrei Pintica), varianta care a generat foarte multe reactii(30 de comentarii pe blogul care a publicat adaptarea, plus 5 reTweet-uri si 124 de clickuri pentru linkul promovat pe Twitter)

Medii de propagare

chart-1_05

Scenariile noi au aparut, in foarte mare masura, pe bloguri(92 din cele 127 de aparitii). Restul de aparitii au fost impartite intre forumurile de bancuri, jocuri si sectiunile de offtopic de pe forumuri generaliste, cateva site-uri de bancuri si continut generat de utilizatori. De notat ca blogurile au generat cele mai multe variante creative, in timp ce majoritatea celorlalte canale de propagare au publicat preponderent preluari.

Personajele

Dupa cum am spus si mai sus, unul avantajele pe care l-a avut spotul a fost replicabilitatea. A fost, ahem, foarte SIMPLU. Romanii ne-au surprins placut prin creativitatea cu care au imbinat personajele si situatiile, departandu-se de profa de mate din prima adaptare.  Am intalnit pana acum un numar de 31 personaje aparute in cadrul povestilor, pe care i-am sortat pe categorii (vedeti mai jos si ponderea categoriilor)

Profesori: profa si profu de mate, profu de fizica

Vedete – nonmuzicale: Sexy Braileanca, Alina Plugaru, Starleta XXXL, Chuck Norris, Cornel Pasat

Sport: Adi Mutu, Leonard Doroftei

Politica: Traian Basescu, Emil Boc, Mircea Geoana, Vadim Tudor, George Becali

Muzica: Nicolae Guta, Florin Salam, Stefan Hrusca, Inna, Kanye West

Bloggeri: Andrei Pintica, Blogatu, Carcoscout

Massmedia: Mircea Badea, Catavencu

Online: Moderator

Religie: Iisus, Satan

Rasist: Rrom

Interlop/Politie: Politia, Fane Spoitoru

chart-1_12

Mai jos, ponderea personajelor utilizate in povesti, pe categorii. 

chart-1_10

Cel mai popular, de departe, a fost scenariul scolar, cu dat fiind si contextul de la care a pornit intreg mecanismul viral – elevii de liceu. Cum era si de asteptat, cel mai usoare asociatii au fost facute cu vedetele din sport si muzica, alaturi de vedetele sexy.

Desi bloggerii au aparut in numar mic, ei au produs peste 50 de reactii si comentarii, aproape la fel de mult ca profesorii(84 de reactii).

Concluzii

1. Aparitia pe blogurile mari a fost doar explozia unei tendinte deja existente, pornita de adolescenti

2. Dupa cum mentioneaza multi din cei ce le-au pus online, majoritatea au circulat pe messenger, probabil asa s-au raspandit primele povesti, cu profesorii.

3. Ingredientele campaniei care au generat acest efect natural puteti citi mai mult pe clickio.ro, dar le rezum si aici:

Este una din cele mai puternice campanii, atat la nivel de expunere, cat si la nivel de continut. A avut o serie de ingrediente care au ajutat-o sa creeze si un val de buzz online.

In plus, e o campanie care s-a asociat cu internetul si cu ultimele tendinte in folosirea lui de catre tanara generatie: folosirea retelelor sociale, dintre care facebook este cea mai ‘cool’.

Si nu in ultimul rand, a vorbit pe limba noii generatii mai mult decat altele, careia i-a creat o serie de meme-uri, pe care le regasiti acum pe strada si pe internet: “Maxim, am zis!”, “No! Meriti!”, “Respira-mi putin in telefon”, iar ultimul dintre ele e “ne imprietenim si pe facebook…”

4.  Blogurile pot amplifica o tendinta in social media, cum s-a si intamplat in ultimele zile

5. Blogurile sunt un canal mult mai creativ si mai dinamic decat celelalte, daca mai era nevoie sa mai confirmam asta. N-am analizat inca dinamica la nivel de comentarii, insa ne uitam si vedem daca vom gasi ceva interesant.

Pe aceeasi tema a scris si  raduleasca.ro(colega de industrie la departamentul de online media al McCann)

Tags: ,

6 Responses to “Analiza: Cum s-a propagat viral un sablon de spoof”

  1. […] cum puteti citi in analiza STANDOUT, totul a pornit de la cativa elevi de liceu care au adaptat scenariul clipului cu Cerebel la profa […]

  2. […] P.S. Am mai vazut variante cu: Sexy Braileanca, Blogatu, Mutu, Catavencu, Geoana, Base, Kanye West, Boc, Doroftei, Iisus, Vadim, Hrusca, James Cameron, Badea, Nikita si EBA, Zoso… mai sunt? Later Edit: Cu siguranta vor mai exista spoofuri, vor mai circula. Insa cum era si normal, propagarea rapida si imensitatea BuZz-ului creat in online a facut ca specialistii in domeniu sa treaca la analizat “situatiunea”. Pentru cei curiosi si interesati, iata cateva analize foarte bune! – Clickio – Ionut Oprea – Anca Radulescu – Standout […]

  3. […] Pe blogul Standout a aparut o analiza a acestor spoof-uri, pentru cei interesati. Taguri: doroftei, […]

  4. […] analizei realizata de catre Standout, pana in data de 10 martie erau deja peste 80 de surse, dintre care 72% bloguri, parodiile avand ca […]

  5. […] O analiza detaliata a propagarii viralului gasiti pe blogul Standout. […]

  6. […] analiză este mai recentă și descrie modul în care s-a propagat scenariul Vodafone(înaintea introducerii concursului de creativitate) – indicatori: numărul și evolutia […]